Muffiny

images (1)

Muffiny z kawałkami czekolady

SKŁADNIKI

 12 SZTUK

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
  • 200 g dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować formę na 12 mufinek i wyłożyć wgłębienia papilotkami.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dokładnie wymieszać.
  • Dodać drobno posiekaną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz olej lub roztopione masło, całość wymieszać np. rózgą.
  • Wlać do miski z suchymi składnikami i delikatnie oraz powoli mieszać łyżką do połączenia się składników (mieszamy tylko do momentu aż zniknie surowa mąka).
  • Ciasto wyłożyć do papilotek w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, do suchego patyczka

Dodaj komentarz