Muffiny z kawałkami czekolady
SKŁADNIKI
12 SZTUK
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
- 200 g dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować formę na 12 mufinek i wyłożyć wgłębienia papilotkami.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dokładnie wymieszać.
- Dodać drobno posiekaną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz olej lub roztopione masło, całość wymieszać np. rózgą.
- Wlać do miski z suchymi składnikami i delikatnie oraz powoli mieszać łyżką do połączenia się składników (mieszamy tylko do momentu aż zniknie surowa mąka).
- Ciasto wyłożyć do papilotek w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, do suchego patyczka