Sorbet Malinowy

product-12414

Orzeźwiający Sorbet Malinowy

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin, świeżych lub mrożonych*
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki likieru kokosowego**
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE

Przygotować syrop cukrowy – do małego garnuszka nalać wodę i wsypać cukier. Wymieszać, zagotować do rozpuszczenia się cukru, pogotować na małym gazie około 4 – 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Wyłączyć i lekko przestudzić.

Maliny zmiksować blenderem (zamrożone należy wcześniej rozmrozić), przetrzeć przez sitko, dokładnie, by pozbyć się pesteczek. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym.

Przestudzony syrop wymieszać z malinową mieszanką. Przełożyć do pojemniczka, przykryć, schłodzić do temperatury lodówkowej (przez minimum 12 godzin).

Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilkanaście (minimum 6 – 8) godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i sorbet były bardziej puszysty. Zamrozić.

* Maliny mrożone warto wcześniej zagotować.

** Likier kokosowy można zastąpić likierem cytrynowym lub wódką (jej dodajemy o połowę mniej), ale można też go pominąć.

Sorbet malinowy