Orzeźwiająca zimna kawa
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- ok. 2-3 łyżki wody – wrzątku
- 100 ml mleka
- 4 kostki lodu
- bita śmietana i sos karmelowy (taki do lodów) do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Kawę rozpuszczam we wrzątku, dodaję czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodaję syrop karmelowy i jeszcze raz mieszam. W shakerze umieszczam lód, dodaję mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząsam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Jeśli nie macie shakera – nic straconego, mrożona mokka karmelowa wyjdzie także bez shakera. Trzeba zmieszać rozpuszczoną kawę z czekoladą z zimnym mlekiem i wrzucić kostki lodu.