Gofry

obraz_2024-06-12_201911158

Chrupiące Gofry

SKŁADNIKI

8 GOFRÓW

  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 i 1/3 szklanki (350 ml) mleka
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki (125 ml) oleju roślinnego lub roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać.
  • Dodać mleko, jajka oraz olej roślinny lub roztopione masło. Zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą na gładką masę. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec na złoty kolor przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą, następnie wypukłą jej stroną rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
  • Posypać cukrem pudrem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną.
Gofry domowe