Mrożona Mokka Karmelowa

mokka_2-800x1200

Orzeźwiająca zimna kawa

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • ok. 2-3 łyżki wody – wrzątku
  • 100 ml mleka
  • 4 kostki lodu
  • bita śmietana i sos karmelowy (taki do lodów) do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Kawę rozpuszczam we wrzątku, dodaję czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodaję syrop karmelowy i jeszcze raz mieszam. W shakerze umieszczam lód, dodaję mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząsam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.

Jeśli nie macie shakera – nic straconego, mrożona mokka karmelowa wyjdzie także bez shakera. Trzeba zmieszać rozpuszczoną kawę z czekoladą z zimnym mlekiem i wrzucić kostki lodu.

CAFFÈ MOCHA – przepis na wyśmienitą kawę mokka
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Napoje