Orzeźwiający Sorbet Malinowy
SKŁADNIKI
- 1 kg malin, świeżych lub mrożonych*
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
- 3 łyżki likieru kokosowego**
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE
Przygotować syrop cukrowy – do małego garnuszka nalać wodę i wsypać cukier. Wymieszać, zagotować do rozpuszczenia się cukru, pogotować na małym gazie około 4 – 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Wyłączyć i lekko przestudzić.
Maliny zmiksować blenderem (zamrożone należy wcześniej rozmrozić), przetrzeć przez sitko, dokładnie, by pozbyć się pesteczek. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym.
Przestudzony syrop wymieszać z malinową mieszanką. Przełożyć do pojemniczka, przykryć, schłodzić do temperatury lodówkowej (przez minimum 12 godzin).
Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilkanaście (minimum 6 – 8) godzin do zamrażarki.
Sorbet można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i sorbet były bardziej puszysty. Zamrozić.
* Maliny mrożone warto wcześniej zagotować.
** Likier kokosowy można zastąpić likierem cytrynowym lub wódką (jej dodajemy o połowę mniej), ale można też go pominąć.