Murzynek-szybkie i łatwe ciasto
SKŁADNIKI
TORTOWNICA O ŚR. 26CM
- ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
- 3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
- 1 ½ szklanki cukru (300 g)
- 250 g masła (lub margaryny)
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
- Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
- Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem.
- Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
- Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).